Americké brownies

brownies

Ingredience

Horká čokoláda300 g
Máslo250 g
Kakao4 lžíce
Vanilkový cukr1 balíček
Vejce6 ks
Cukr250 g
Polohrubá mouka200 g
Sůl1/2 lžička
Pečící papír

Postup přípravy :

Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečícím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar. Zbytek másla nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme na kostky.

Připravíme vodní lázeň na rozehřání čokolády a másla. Větší hrnec naplníme do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Voda by neměla vařit „příliš“, měla by pouze zlehka bublat. Do tohoto hrnce vložíme menší hrnec. Horká voda ve spodním hrnci ohřívá menší hrnec tak, že se suroviny v něm nepřipalují a nepřichytávají.

V menším hrnci rozpustíme kostky čokolády a kousky másla. Rozpuštěné suroviny by měly mít hladkou polotekutou konzistenci. Poté odstraníme menší hrnec z lázně a přimícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Zhoustne-li hmota příliš, je možné ji pomocí lázně ještě lehce rozehřát. Poté přidáváme vejce, jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme. Nakonec přimícháme i mouku. Těsto je stále tekuté, ale už dosti husté.

Rozehřejeme troubu na 175°C. Těsto vylejeme na plech a rozetřeme do rovna (můžeme posypat ořechy či mandlemi) a pečeme. Pečení je nejdůležitější část - je důležité Brownies nepřepéci. Pečeme tedy přibližně 25-30 minut a v průběhu pečení Brownies kontrolujeme píchnutím párátkem - těsto by mělo stále na párátku tvořit malé vlhké drobky, ale nemělo by se příliš barvit (jako v neupečeném těstě).

Při pečení se bude zvedat na povrchu lesklá krusta. Ta po vychladnutí spadne a je žádaná. Upečený plech necháme dobře vychladnout a poté krájíme na jednotlivé cca 5×5 cm velké Brownies. Vytvoříme tak cca 32 Brownies. Brownies by měly být uvnitř mokré a vláčné. Dle receptu do těsta nepatří žádné kypřící složky, záleží však na typu a chuti.